1 Aralık 2014 Pazartesi

Nazan Öncel

Nazan Öncel, kendi albümleriyle ve hem kendisinin kullandığı hem de Tarkan gibi birçok başarılı isme verdiği şarkı sözleri ve besteleriyle 90’ların ve 2000’lerin güçlü kadın sanatçılarındandır.

Nazan Öncel, 1956’da İzmir’de doğdu. Küçük yaşta notayı ve gitar çalmayı öğrendi. İzmir Devlet Konservatuarı’ndan mezun oldu. 1971’de kurdukları “Çılgınlar Orkestrası”nda ilk solistlik denemelerini yaptı. Grubun repertuarı Beatles, Erkin Koray gibi sanatçıların coverlarından oluşuyordu. 1975’te İzmir Radyosunun düzenlediği yarışmada 2000 kişinin arasından birinci oldu. 

1978’de ilk 45’liği “Sana Kul Köle Oldum” yayınlandı. 1981’de ilk albümü “Yağmur Duası” piyasaya sürüldü. Bu iki albümün sound olarak Anadolu Rock’tan ve 70’ler Pop’tan etkilendiği söylenebilir. Bu albüm yeterince ses getirmedi ve Nazan Öncel bir süre müziğe ara verdi.


1986’da İzmir’den İstanbul’a yerleşti. 1992’de “Bir Hadise Var”ı çıkardı. “Bir Hadise Var” 90’lar Türkçe popüler müziğine dahil edilebilecek ve Nazan Öncel’in kendi tarzını yavaş yavaş oluşturmaya başladığı albümdü. 1994’te çıkardığı “Ben Böyle Aşk Görmedim” de tarz olarak benzer bir albümdü.1995’te piyasaya sürülen ve Nazan Öncel’in en önemli albümlerinden biri olarak benimsenen “Göç” ise gitar ağırlıklı düzenlemelerin olduğu ve bambaşka bir sound’a sahip olan bir albümdü. Nazan Öncel’İn kendisi de bu albümü hakkında “Beni asıl sevenler ‘Göç’çülerdir.” diye tanımlar.

1996’da çıkardığı “Sokak Kızı” ise Nazan Öncel’İn 90’lı yıllara damgasını vuran kendi has tarzının yüzümüze tam olarak çarptığı ilk albümü. Daha sert gitar kullanımlarını ve pop’tan rock’a geçişini ve şarkı sözlerinin sertleştiğini net bir şekilde hissettiğimiz albümdür. Albümdeki “Sokak Kızı” ve “Erkekler de Yanar” kadınlık durumlarından bahsettiği popüler şarkılarındandır. Ayrıca “A Bu Hayat” a çektiği klip de iki kadının aşkını anlatması açısından oldukça önemlidir.


1999’da çıkan ve albümle aynı ismi taşıyan küçükken babası tarafından uğradığı tacizi anlatan “Demir Leblebi” şarkısı ise büyük tartışmalara sebep oldu. “Demir Leblebi”, aynı albümde yer alan “Sokarım Politikana” ve “Kız Bebek” ile birlikte hem radyoda, hem televizyonda sansüre uğradı. Şarkı sözlerindeki doğrudanlık ve sertlik yüzünden birçok eleştiri aldı.

Nazan Öncel daha sonra 2003’te “Yanyana Fotoğraf Çektirelim”  albümünü yayınladı.2006’da “Yedin Bitirdin”, 2008’de  “Hatrına Sustum”, 2011’de “Hayvan” ve son olarak 2014’te Tarkan’la birlikte “Bazı Şeyler” albümünü çıkardı. Bu albümde yer alan “Dostlar Kahvesi”ni özellikle LGBT eylemlerinin vazgeçilmez sloganı olan “Yasak Ne Ayol?”dan yola çıkarak hep karşı olduğunu ve lügatında olmadığını söyledi yasaklara karşı besteledi. Yine aynı albümdeki “Ceylan”ı da çocuk ölümlerine karşı bestelemişti. Ayrıca, Gezi Parkı Direnişi’nde “Güya” isimli şarkısını besteledi.



Nazan Öncel Röportajlarından Örnekler:


“YHT: Son dönemde özellikle yazan, çizen, üreten insanların politikayla, ülkede olup bitenlerle mesafesi ve bunu ifade ediş biçimi çok konuşulur oldu. Siz dünya görüşünüzü şarkılarla aktarmayı tercih edenlerdensiniz. Bir şarkı yazarı ne kadar politize olmalı sizce?

NÖ: Hiçbir mecburiyet olmasa da bu vicdanla ilgili bir şey… Olabildiği kadar olmalı. Bunun nasıl yapıldığı önemli. İnsanların acılarının üstünden malzeme çıkartmaya çalışmadan, dürüstçe söylenen her söz karşılığını bulur ve adresine gider.”

http://www.youtube.com/watch?v=RI_TkkYXIzg

Nazan Öncel Şarkılarından Örnekler:
Ağlama Gönlüm – Göç:
http://www.youtube.com/watch?v=gW0hl233zro
Hızlı Yaşarken – Demir Leblebi:
Kız Bebek – Demir Leblebi:
Sokarım Politikana - Demir Leblebi:
Sokak Kızı – Sokak Kızı:
Özgür Çiçek – Sokak Kızı:
http://www.youtube.com/watch?v=2ysn5Y9-mgg
Erkekler de Yanar – Sokak Kızı:
http://www.youtube.com/watch?v=aoe9gsVrvXk
A Bu Hayat – Sokak Kızı:



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder